З 1 квітня стартував другий етап медичної реформи

1029

З 1 квітня стартував другий етап медичної реформи. Допоки спеціалізовані медичні заклади лише розпочинають працювати по новому, сімейні лікарі вже бачать результати. Заклади первинки почали заробляти самі на себе та витрачати гроші  на свій розсуд.

Діагноз за кілька хвилин. Власну лабораторію відтепер має  амбулаторія сімейної медицини, що у мікрорайоні Гречани. Тетяна Якобчук демонструє обладнання, на якому тепер працюватиме. Каже, сучасний аналізатор крові дозволяє зробити усі необхідні обстеження за хвилину. Загалом це 18 показників.

Придбали для медичного закладу й сучасні глюкометри. Такими, до слова,  забезпечили кожного сімейного лікаря. Окрім того, закупили обладнання для визначення холестерину та аналізатор сечі. Є у закладі й власний електрокардіограф.   Загалом амбулаторія №3 є найбільшою в області. Вона обслуговує 26 тисяч жителів.  Раніше  здавати аналізи  їх направляли у поліклініку №1. Це викликало неабиякі незручності як для лікарів, так і для пацієнтів. Тому власна лабораторія – це маленька мрія.

Відтак вбили трьох зайців одразу – зменшили потік людей у першу поліклініку, пацієнти не стоятимуть в довжелезних  чергах  а лікарі  швидше отримають результати та встановлять діагноз. Наразі такі лабораторії мають лише два заклади міста.

Загалом на облаштування лабораторії витратили більш ніж 300 тисяч гривень. Це кошти з національної служби здоров’я, тобто ті, які заклад заробив сам за час реформи.

" " " "