З бюджету в бюджет: Стецьківська сільрада судиться із ДАБІ через штраф.

1403

З бюджету в бюджет: Стецьківська сільрада судиться із ДАБІ через штраф. 151 тисячу гривень архбудінспекція хоче за проведення будівельних робіт без декларації – на початок будівництва. Річ у тім, що у населеному пункті від початку року почали спорудження водогону. Поки, каже сільський голова, проводили підготовчі роботи (декларація на початок яких – в наявності) прийшло ДАБІ і виписало штраф. Його, власне, і вирішили скасувати через суд. Бо, кажуть, по-перше, нічого не порушували, а, по-друге, якщо сплатять люди ще на один рік залишаться без води, а сільрада без половини бюджету.

Знайомтеся, це – Тетяна Яцюк. Жінка – жителька Стецьок, що на Старокостянтинівщині. До Хмельницького, каже, приїхала на суд – спеціально, аби підтримати сільського голову. Певна, він нічого не порушував. Єдине, чого хотів – зробити краще людям. Розповідає, місцеві потерпають від нестачі води. Наявний у селі водогін не працює роками. Раніше рятувались, беручи воду з криниць. Минулого року вони посохли. Спровокувавши патову ситуацію.

Про муки власників худоби від нестачі води жінка, каже, навіть і згадувати не хоче. Тим паче, що цьогоріч в село прийшла надія. Сільський голова віднайшов кошти і почав проводити водогін. Гроші, каже, збирав з усіх усюд.

Сільський голова розповідає, лишень кошти «капнули», одразу почали їх освоювати. У ДАБІ взяли декларацію на початок проведення підготовчих робіт і стартували. Все йшло за планом. До травня місяця. Тоді раптово в село нагрянула позапланова перевірка. Її висновок прогримів як грім серед ясного неба. 151 тисяча гривень штрафу виписали за будівельні роботи без декларації, яких, каже сільський голова, не проводили. Звідки взяти кошти не розуміє, адже, такі штрафні санкції для Стецьок – це вірна смерть.

Аби встановити справедливість сільрада й пішла до суду. Адвокат, котрий представляє інтереси людей переконує, виписавши штраф, ДАБІ мало того, що порушила процедуру – цілком і повністю знівелювала принцип суспільного інтересу.

Андрій Сітніков додає, не розуміє мети цього вчинку ДАБІ. Каже, структура мала би допомогти, а не карати.

Це і є державний інтерес, каже адвокат громади. А поки судовий процес триває, представники ДАБІ відмовчуються. Юрист державного органу контролю категорично відмовився від коментарів. Почути які, насправді, було б цікаво. Бо нарікань на роботу держархбудінспекції насправді не бракує. Структура зачасту просто не бачить порушень містобудівного законодавства. Причому, відвертих, безапеляційних і у себе під носом. Чому поперек горла стали Стецьки – незрозуміло. Можливо, таким чином створюють видимість роботи, а, можливо, за вказівкою наповнюють бюджет. Нехай і за рахунок  того ж бюджету та людей.

 

" " " "