Забруднений Буг. Підсумки тижня .

1109

Каламутна річка, смердюча вода. Ще минулого тижня екологи виявили забруднення Південного Бугу. Тоді екоінспектори взяли забір води у декількох місцях водойми. Хмельничани захвилювалися, адже нечистоти могли потрапити у питну воду. Проте науковці кажуть, перейматися  краяним нічого, адже живильна волога надходить із Чернелівки. А от для наших сусідів із Вінниці загроза дійсно є – саме вони споживають воду з Бугу.

Чому смердить вода? Цю причину намагалися з’ясувати хмельницькі екологи ще минулого тижня .Відтак, влаштували  забір води вздовж гирла водойми. Вже не вперше найбільша річка, що протікає через обласний центр, стає забрудненою. Інспектори попередньо виявили тривожні показники.

П’ятдесят відтінків сірого./Файл 148-152/Саме так можна охарактеризувати забарвлення водойми, що змінюється  у Бузі у сторону Летичева. Хоча загибелі риби екоіспектори не констатують, все ж сморід та зміна кольору – тривожні показники. Таку картину могли спричинити викиди від господарської діяльності одного з підприємств.

Очисні споруди «Хмельницькводоканалу», що знаходяться у мікрорайоні Раково, мають вихід до стічних вод правої притоки Бугу. Проте у підприємстві кажуть, щоразу беруть проби очищених стоків.

Очисні споруди тут запущені у дію ще з 80-их років минулого століття. Відтоді, кажуть на підприємстві, тут ні разу не було капітального ремонту. Про це красномовно свідчать поіржавілі труби та обладнання./Кадр 136/ На місцевих колекторах збираються викиди з підприємств міста та стоки з будинків. Працюють очисні не на повну потужність, адже при побудові цих споруд їх потужність була розрахована на викиди з промислових підприємств.

Аби з’ясувати походження забруднення, екологи брали на обстеження /файл 136 /зразки води у декількох місцях. Ближче до Летичева /файл 184 /показники кисню нормалізувалися. Так,за кілька десятків кілометрів від обласного центру сморід від водойми зник. Показники розчинного кисню дозволяють організмам у воді вільно почуватися.

На водосховищі Щедрівської ГЕС показники кисню у нормі. Поряд з тим тут спостерігається «цвітіння» води – через розмноження водоростей тут змінюється колір річки. /Кадри 205- 210/І таким чином вона самотужки частково очищується. Хмельничанам через перевірку Бугу варто не боятися – на якість питної води забруднення не вплине. Чого не скажеш про сусідів. Ще минулого тижня тому вінничани виявили, що з їхніх кранів тече рідина з неприємним болотним запахом. Інструментальні дослідження  показали  значне перевищення норм  у багатьох показниках.Нині в екоінспекції  констатують – промислові  викиди у річку таки потрапили.

Кризовий моніторинг річки Південний Буг в області триває. Спостереження проводяться вздовж гирла річки. На порушників екологічного спокою чекатимуть покарання.

А от якість води для відпочивальників мають перевіряти епідеміологи. Проте кришталево чистою водойму обласного центру назвати важко. Адже йдеться не лише про промислові викиди, а й і про повсякденні забруднення. Пластик, скло та дрібне сміття тут можна побачити неозброєним оком. А вже за декілька метрів  хмельничани безтурботно ніжаться на сонці та приймають водні процедури.

 

" " " "