Збій алгоритму: потенційно інфікована на COVID-19 шепетівчанка була змушена ходити на роботу

Попри виявлення коронавірусу в одного із членів її родини, а ні в неї, і ні в в інших її близьких досі не взяли проби для ПЛР0тестування

1688

За весь період вирування пандемії коронавірусної інфекції Sars-CoV-2 у світі, повідомлення про нововиявлених інфікованих та попередження про небезпеку їхньому ймовірному колу спілкування стали доволі звичними. Нам без кінця розповідають по телевізору, як діяти в подібних випадках, однак більшість із нас жодного разу з цим не стикалися та не бачили зсередини, як працює ця кухня. Цього не скажеш про журналістку-фрілансерку із Шепетівки Марину Ложкіну, яка на власному досвіді зіштовхнулася з державною системою протидії епідемії коронавірусу. Про це розповідає “Сайт міста Шепетівка”.

За словами журналістки, так склалося, що в одного із її близьких з’явилися симптоми. Поспілкувавшись зі знайомими сім’ї, вони з’ясували, що один з колег родича Марини наразі перебуває у лікарні з діагнозом “коронавірус” та підключений до апарату ШВЛ.

Дізнавшись про це, родина Марини одразу ж звернулася до сімейного лікаря за порадою. Однак мобільна бригада, яка згідно процедурі повинна взяти проби для тестування, не виїжджала до родича Марини протягом декількох днів. Приїхали лише на третій день, коли симптоми вже зникли. При цьому ще через три дні прийшов результат, який був позитивним. Таким чином зрозуміло, що вся родина автоматично опиняється у зоні ризику і повинна піддатися самоізоляції.

Оскільки Марина працює на фрілансі, вона може собі дозволити самоізолюватися. Однак таким становищем можуть похватися не всі члени її родини. Один з її близьких не міг дозволити собі сидіти вдома навіть попри ризик інфікування, оскільки сімейний лікар не може дозволити собі оформити лікарняний без офіційного підтвердження діагнозу. У зв’язку з цим, аби не отримати прогули і не втратити роботу, людина була змушена ходити працювати, наражаючи на небезпеку як себе, так і своє оточення на роботі.

“Не йти на роботу з власних переживань через потенційне інфікування не маєш права. Трохи по-дурному, хіба ні?”, — резонно обурюється Марина.

І навіть станом на сьогодні, ані Марині, ані іншим членам її родини, які контактували з інфікованим родичем, досі не зробили тестування. Це пов’язано з тим, що у разі відсутності симптомів, алгоритм передбачає проведення тестування тільки на 14-й день після ймовірного зараження.

Читайте також: Коронавірус: у Хмельницькій області значно збільшилася кількість інфікованих

У місті Шепетівка працює лише одна мобільна бригада реагування на випадки можливого зараження на COVID-19. Не потрібно бути генієм, щоб розуміти, що подібна ситуація не тільки в Шепетівці. І це вже не кажучи про інші, менш розвинуті, населені пункти. Таким чином можна зробити висновок, що це не поодинокий випадок, і з подібним абсурдом зустрічається багато людей.

“Ми знаємо, що варто відразу звернутися до свого сімейного лікаря. А що далі? Як потім повинні діяти лікарі, проводити тестування, скільки чекати результату, чи чекати взагалі?”, — резюмує Марина.

" " " "