Пекельна праця: яких нормативів дотримуватись, працюючи у спеку

Періоди роботи на відкритому повітрі треба чергувати з відпочинком у приміщенні

498

У Держпраці розповіли, які існують норми роботи на відкритому повітрі в умовах літньої спеки. Існують чіткі нормативи на таку працю, яких слід дотримуватись і роботодавцям, і їхнім найманим працівникам.

Отже, при температурі понад 35 градусів слід дотримуватись таких періодів праці та відпочинку: після кожних 15-20 хвилин безперервної роботи влаштовувати 10-12 хвилин відпочинку у приміщенні, що охолоджується.

При цьому температура в цьому охолоджуваному приміщенні не має бути нижчою за 24-25 градусів, адже великий перепад температур також шкодить організму і може призвести до спазму судин.

При температурі повітря понад 37 градусів, роботу на відкритому повітрі взагалі не слід проводити. Натомість працедавцям рекомендують змістити акценти робочого дня на ранішній і вечірній періоди, а подекуди, якщо є змога, то й перенести на нічний час.

Працювати у спеку слід в одязі з натуральних тканин, які добре проводять повітря і не створюють зайвого дискомфорту для тіла.

В умовах підвищеної температури навколишнього повітря також рекомендують допускати до праці на відкритому повітрі лише людей певного вікового діапазону: від 25 до 40 років. Молодшим за 25 і старшим за 40 років краще утриматись від фізичної праці в таку погоду.

Слід також обов’язково підтримувати водно-сольовий баланс в організмі. Охолоджувальні напої повинні мати температуру плюс 10-15 градусів. Найкраще для вживання у спеку підійде мінеральна лужна вода, мінералка із вмістом солі, молочно-кислі напої (сироватка, кефір, йогурт). Крім того, можна вживати соки, вітамінізовані напої та киснево-білкові коктейлі.

І, звичайно, найбільше слід вживати звичайної води. Причому пити її треба через рівномірні проміжки часу, аби не допустити зневоднення організму.

При виконанні фізичної роботи середньої важкості при температурі понад 30 градусів слід випивати не менше 0,5 літра води на годину, або приблизно склянку води кожні двадцять хвилин.

" " " "