ЗЕЛЕНА КРАЇНА

359

Мільярд дерев – у перспективі. В Україні стартувала кампанія з великого лісового будівництва. У найближчих три роки на території країни посадять 1 мільярд молодих дерев. Це – ініціатива глави держави. На передовій президентської програми стоять лісівники. Ще у жовтні вони почали працювати над реалізацією завдання. Як озеленюють планету шепетівські лісівники та хто їм допомагає створювати нові ліси?

Робота – у розпалі. На Шепетівщині садять нові ліси. Для лісівників це – справа звична. Вони лісом живуть щодня, а ось охочих допомогти потрібно навчати. Тому, перш ніж перейти до посадки, господарі лісу проводять майстер-клас – показують, як правильно садити дерево за допомогою шведської труби.

Після майстер-класу – одразу до роботи. З першого разу правильно посадити дерево вдається не у всіх, втім є ті, що лісівникам можуть скласти конкуренцію.

У найближчих три роки на території країни посадять 1 мільярд молодих дерев. Це – ініціатива глави держави. Втілювати у життя її взялися у минулому місяці. Саме у жовтні стартувала кампанія з великого лісового будівництва.

На передовій президентської програми стоять лісівники. Ще у жовтні вони почали працювати над реалізацією завдання. До доброї справи долучаються усі охочі. Цього разу у лави помічників записалися працівники Шепетівської районної державної адміністрації. Соціальна сервісна служба, яка прибула у Шепетівський район з перевіркою, теж не залишилася осторонь.

Новий ліс з’явився на площі у понад 2 гектари. Це – територія Рудня-Новеньського лісництва. Учасники зеленої акції садили сосну, модрину та дуб звичайний. Раніше на цій території росла лише сосна. Цього разу лісівники вирішили експериментувати.

Посадковий матеріал закуповують у славутських колег. Це – саджанці з закритою кореневою системою, створені з елітного насіння та мають покращену енергію росту. Щоправда, щоб створити стійке біологічне насадження або гарний ліс, цього буде замало, потрібні гарні погодні умови. Цьогорічна осінь, кажуть лісівники, чудово підходить для посадки молодих дерев.

І, якщо таким лісом, як неподалік, молоді дерева стануть через десятки років, то гарний настрій учасникам акції вже гарантований. Усі – задоволені, мовляв ніщо не приносить такої втіхи, як можливість долучитися до хорошої справи.

А ось для кого це стовідсотково початок – то для лісівників. До кінця осені, бо саме до 30-го листопада триває акція «Створюємо ліси разом», шепетівські господарі планують посадити молоді дерева на понад 10-ти гектарах площі.

За день учасники акції посадили 8 тисяч молодих дерев. А вже після посадки вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих лісівників у російсько-українській війні. Шепетівські господарі облаштували спеціальне місце та встановили пам’ятний камінь. Навколо висадили плантацію сосни та червоного дуба. Коли дерева підростуть, то з висоти пташиного польоту на зеленому фоні буде проглядатися червоний напис «Героям».

" " " "