Зеленський своїм підписом легалізував гральний бізнес: що треба знати про це

Гральний бізнес легалізовано, але не все так просто: в ньому діятиме купа обмежень

1835

Президент Володимир Зеленський сьогодні своїм підписом легалізував в Україні гральний бізнес. Законопроект № 2285-д «Про державне регулювання діяльності щодо організації і проведення азартних ігор», за який раніше проголосували депутати, став законом.

І хоча у цього закону було й залишається немало критиків, і немало опозиційних політиків встигли на ньому попіаритись, насправді не все так просто: будь-де ігровий зал тепер не відкрити, як і будь-хто не може стати потенційним гравцем.

Отже, які основні положення містить цей закон:

  • За організацію грального бізнесу без ліцензії передбачено кримінальну відповідальність.
  • За незаконне відкриття грального бізнесу можуть покарати позбавленням волі або штрафом, який може становити до 850 тисяч гривень.
  • Молоді люди віком до 21 року не мають права брати участі в азартних іграх у гральному закладі. Якщо такого гравця виявлять в ігровому залі, то власника закладу можуть оштрафувати на суму понад 2 мільйони гривень та анулювати йому ліцензію.
  • Зали з ігровими автоматами можуть функціонувати лише при 3-5-зіркових готелях, а казино – лише в готелях, які мають не менше 4 зірок.

Читайте також: Вихід з тіні: Верховна Рада легалізувала гральний бізнес

Отже, в ухваленні цього закону є раціональне зерно.

По-перше, тіньовий гральний бізнес в Україні процвітав. Отже тепер держава бере все під свій контроль, і податки від нього мають надходити до бюджету.

По-друге, якщо вдасться дотримати всіх необхідних умов (у тому числі й вікових), то гральний бізнес стане в основному розвагою для багатих людей зрілого віку. А бідні підлітки не виноситимуть з дому останнього, аби відігратись на автоматі.

І найголовніше: від цього буде користь суспільству, якщо всі норми закону будуть дотримані. Інакше – все знову може перетворитись на клондайк для кримінальних елементів.

" " " "