Жителям Хмельниччини радять зробити щеплення від дифтерії: смертельна недуга наступає

Цьогоріч, уперше за останні 10 років, в нашій області діагностували захворювання на дифтерію

828

В Україні, уперше за останні два десятка років, статистика захворюваності на дифтерію пішла на зріст. Так, у 2019 році в нашій державі зареєстровано вже 20 випадків цього небезпечного захворювання, повідомляє socportal.

Найбільше хворих зареєстровано у Закарпатській області. Там захворіло на дифтерію п’ятеро осіб та ще у десяти медики виявили інфекцію. Двоє хворих зареєстровано у столиці і на Хмельниччині та по одному у Луганській і Тернопільській областях.

Цим показникам, звичайно, ще далеко до епідемічних, проте за останні два десятиліття це найвищий показник для України, тобто цьогоріч статистика захворюваності на цю дуже небезпечну недугу пішла вгору.

Дивіться також: Два випадки дифтерії зафіксовано у Хмельницькому

На памяті у багатьох українців ще епідемія дифтеріі, яка лютувала в Україні з 1991 до 1998 рік. Тоді недуга скосила близько 20 тисяч осіб, причому для семи сотень із них хвороба закінчилась летально. Тож нехтувати засобами захисту від такого грізного захворюванння не варто.

Єдиний надійний спосіб захисту від дифтерії – вакцинація. Вона не дає стовідсоткової гарантії, що ви не захворієте, проте саме вакцинація зможе вберегти вас і ваших рідних від фатального наслідку хвороби. Люди, які мають щеплення від дифтерії, або взагалі не хворіють, або переносять захворювання набагато легше.

Отже, лікарі радять усім, хто не має щеплення від дифтерії, зробити його. В Україні зараз є вдосталь вакцини, аби зробити щеплення усім, хто цього потребує. Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька каже, що усі пацієнти, які не мають щеплення, можуть звернутися з відповідним проханням до свого сімейного лікаря чи педіатра або терапевта. Причому щеплення усім мають робити безкоштовно.

" " " "