Аварія на Хмельницькій АЕС: несподівана версія слідства

Слідство припускає, що недбалість – не виняткова причина, яка могла викликати пошкодження турбогенератора

1516

У зв’язку з аварією на першому енергоблоці Хмельницької атомної станції відкрито кримінальне провадження. Слідчі припускають, що пошкодження генератора може бути наслідком чийогось злочинного замислу. Такий висновок можна зробити із інформації, опублікованої на сайті Міненерговугілля.

Йдеться про аварію турбогенератора, що трапилась на під час пускових випробувань. В результаті зазнав великих ушкоджень турбогенератор. Зараз він у непридатному стані. За оцінками експертів простій першого енергоблоку та його відновлення обійдеться державі у суму близько 4 мільярдів гривень.

У зв’язку з цим було створено комісію, яка з’ясувала причину поламки турбогенератора. Її очолювала директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець. Побувавши на ХАЕС, комісія встановила:  генератор вийшов із ладу через те, що в систему його охолодження потрапив сторонній предмет.

Читайте також: Повна зупинка Хмельницької атомної: що там відбувається

Іншими словами, це був пиж, яким протирали поверхню. Найімовірніше, що хтось просто допустив жахливу недбалість, забувши його там, де ні в якому разі нічого не можна забувати.

Однак слідство, очевидно, не відкидає й іншу версію – про злочинний намір. Отже, зараз слідчы займаються збиранням доказів. Зокрема, вже вилучили той злощасний пиж і відправили його на експертизу.

" " " "