Нардеп Лабазюк пояснив, чому Катар зацікавлений в економічній співпраці з Україною

1255

Україна має потенціал для побудови «економічного мосту» з Катаром, – Сергій Лабазюк

Не МВФом єдиним: Лабазюк назвав ключові країни світу для економічної співпраці з Україною

На днях президент Володимир Зеленський підписав ряд комерційно-інвестиційних домовленостей щодо розширення економічної співпраці України з Катаром, зокрема і у частині агропромислового комплексу.

Народний депутат України від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк позитивно оцінює співробітництво з арабською країною та вважає, що Катар – потенційний конкурент Міжнародного валютного фонду.

«Я ніяк не можу зрозуміти, чому Україна зациклюється виключно на співпраці з Міжнародним валютним фондом? На сьогодні наша перспектива – це азійські фонди. Саудівська Аравія та Катар регулярно говорять про свою зацікавленість в співпраці та готовність вливати інвестиції в Україну. Хочу підкреслити – за більш економічно вигідних для нас умов, аніж пропонує МВФ», – заявив Лабазюк в ефірі телеканалу «ТВ7+».

Готовність Катару підтримувати нашу державу на шляху економічного розвитку політик пояснює збільшенням населення. Так, арабські країни є багатими та стрімко розвиваються, проте за таких умов їм необхідно забезпечити продовольчу безпеку своїх громадян. Україна – держава, яка має необхідні ресурси та потенціал для побудови «економічного мосту» з новими світовими партнерами.

«Україна – держава, яка не лише може виконати цю місію (забезпечення продовольчих потреб, – ред.), вона має перспективу на цій місії побудувати місток хороших відносин з арабськими країнами. Для нас це потенційно цікаво, адже Катар зі своїми інвестиціями може відкрити вікно можливостей для вітчизняних товаровиробників», – вважає народний депутат.

На сьогодні основна задача для України – позбавитися від фінансової залежності та розширити зовнішні канали економічної співпраці: «Брати кошти в односторонньому порядку і залежати від міжнародних установ – це крок назад. Коли підприємець планує взяти кредит, він розглядає пропозиції декількох банків, обираючи найвигідніші умови. Так само і Україна не повинна здаватися в полон МВФ і погоджуватися на кабальні умови».

Національний банк України, залучаючи кошти ззовні, має знижувати облікову ставку та давати бізнесу кредити під 3-4%. Це дасть можливість українським підприємцям розширятися, будувати заводи, модернізувати обладнання, відкривати нові ринки збуту та запускати «маховик» економіки, підсумовує політик.

Раніше Сергій Лабазюк заявляв, що під тиском міжнародних партнерів в Україні сформувалась ситуація абсурду – товари власного виробництва почали «програвати» у конкурентній боротьбі з імпортними.

" " " "