Сума збитків АО “Хмельницькгаз” наближається до півмільярда

З кожним року підприємство несе дедалі більші збитки

725

Тривожну інформацію опублікувало інтернет-видання  biz.censor.net із посиланням на прес-службу “Хмельницькгазу”. Уже шостий рік поспіль підприємство “Хмельницькгаз” терпить збитки. Така ситуація склалась через занадто низький тариф, який НКРЕКП встановила для газорозподільної компанії.

Так, лише за першу половину 2019 року компанія зазнала збитків на 214 мільйонів гривень. І це на 122 мільйони більше, ніж за відповідний минулорічний період. З кожним роком фінансова прірва поглиблюється. Наразі сума збитків компанії досягла вже 482 мільйонів гривень.

Через хронічне недофінансування компанія  вимушена звернутись до суду із позовом про стягнення збитків з НКРЕКП та компенсації недоотриманої тарифної виручки.

Тим часом компанія обслуговує 177 тисяч кілометрів газових мереж, серед яких 1,2 тисячі км вже давно вичерпали свій ресурс і зношені до краю. Крім того, ще понад 3 тисяч кілометрів газових мереж теж перетнули 40-50-річний вік, коли вже їхнє функціонування загрожує безпеці людей. Ці трубопроводи потребують негайної заміни. Крім труб, потребують заміни також і газорозподільні пункти. Таких “ветеранів газової служби” у підпорядкування підприємства налічується майже дві сотні.

Ми стоїмо на порозі нового опалювального сезону, під час якого навантаження на газорозподільну систему виростає в кілька разів. Усе це може призвести до фатальних наслідків. На піку холодів Хмельниччина може залишитися без тепла. У гіршому випадку може трапитись аварія, що забере людські життя.

Читайте також: Україна закачала у підземні сховища рекордну кількість газу

“Через багаторічне небажання НКРЕКП переглянути тариф ми змушені обходитись лише першочерговими заходами та жалюгідними надходженнями з існуючого тарифу на розподіл газу. Ми робимо все, що від нас залежить, аби успішно пройти опалювальний сезон і не допустити виникнення аварійних ситуацій, а також гарантувати безперебійну доставку газу споживачам”, – каже технічний директор АО “Хмельницькгаз” Дмитро Дідич.

Через низький тариф, встановлений НКРЕКП, на підприємстві вже третій рік поспіль зарплати заморожені на рівні 2016 року. За цей період заробітки у промисловій галуз зросли вдвічі. Через вкрай низьку платню підприємство масово покидають спеціалісти, яких немає ким замінити. Якщо так триватиме й далі, то на газорозподільне підприємство чекає колапс. Його наслідки для жителів краю неможливо переоцінити.

Тому газовики вимагають від НКРЕКП негайного перегляду розподільчих тарифів, які вже втроє нижче за необхідний рівень. Компанія вимагає підвищити тарифи до економічно обгрунтованих показників, аби не поглиблювати кризу в галузі газопостачання.

 

" " " "