Газовий колапс: доки немає закону, за мережі відповідають газівники

840

Відповідальність за внутрішньо будинкові мережі – на газівниках. Принаймні у цьому переконані юристи. Керівник громадської організації «Хмельницька обласна асоціація голів правління ОСББ» Богдан Малінськийкаже, доки в Україні не прийняли законопроєкт 2458, люди можуть посперечатися із монополістами. На початку тижні ми вже розповідали вам про те, що внутрішньобудинкові мережі наразі кинули напризволяще. Хоч і так званий тариф за трубу ввели, до нього не входить обслуговування системи в будинку. Людям пропонують підписувати договори, бо, натякають, раптом рване – вони й відповідатимуть. Поки це – лише слова, адже тільки із прийняттям законопроєкту 2458 відповідальність перекладуть з плечей монополістів на мешканців.

Він був покликаний спростити підписання договорів про надання комунальних послуг та розв’язати конфлікт щодо обслуговування внутрішньобудинковихгазових мереж. Закон 2458, прийнятий у першому читанні, перевернувся із ніг на голову. Замість того, аби боротися з монополією, їй по суті, сприяють. Принаймні пункти щодо блакитного палива викликають питання. Центральне – юридичне перекладення відповідальності за мережі із плечей газівників на людські.

За обслуговування, як виявилось, треба платити. Раніше позицію газівників ми вже озвучували. Вони наполягали – недорого. В ОСББ із ними готові посперечатися. Адже, кажуть, тариф – космічний. Це, по-перше. За внутрішньобуинкові мережі у місті платить не одне ОСББ. В основному, це – нові будинки. Газівники, як виявляється, не пускають блакитне паливо, доки люди не погодяться на певні вимоги.

Насправді ж наразі таким чином газівники перекладають свою відповідальність за обслуговування мереж на людей, адже, якщо немає договору – всі труби –  прямий головний біль газівників.

Законопроєкт 2458 офіційно перекладає відповідальність на самих мешканців. Що, насправді не так погано, кажуть представники ОСББ.

Для цього держрегулятор має визначити і ціну за обслуговування мереж, і правила. Утім, із цим чомусь зовсім не поспішають. Формули розрахунку в законопроєкті – жодної. Тож його треба доопрацювати. Наразі він пройшов перше читання, утім, підтриманий остаточно так і не був.

" " " "