Перший кінофестиваль відбудеться незабаром на Хмельниччині꞉ що показуватимуть хмельничанам

У Хмельницькому відбулась прес-конференція, на якій розповіли про деякі деталі майбутнього кінофестивалю у Хмельницькому та показали його промо−ролик

1181

Участь у прес−конференції взяли голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, голова Хмельницької кінокомісії Костянтин Дєтковський, програмний директор Хмельницького кінофестивалю, заступник голови Хмельницької кінокомісії, режисер Андрій Заєць та художник – Денис Мельник, повідомляють у Хмельницькій ОДА.

Вони розповіли, що локаціями фестивалю стануть міста Хмельницький та Кам’янець-Подільський. Фільми учасники конкурсної програми транслюватимуть у кінотеатрах з 10 по 12 вересня, а хмельничани їх зможуть переглянути. Все це здійснюватиметься на безкоштовній основі. Крім того, заплановано провести показ кінострічок просто неба.

Роботи учасників оцінюватимуть журі фестивалю, до складу якого увійшли артисти, режисери, продюсери та інші відомі люди у сфері кінематографу. Серед них Остап Ступка, Павло Сушко, Анна Мачух, Поліна Толмачова, Денис Тарасов, Тарас Босак.

Незважаючи на те, що фестиваль проводитиметься вперше, він уже має власний гімн та символ. Гімн кінофестивалю уже презентували у виконанні Олександра Кривошапка, коли відзначали День Незалежності України. А символом кінофестивалю стане статуетка, роботи хмельницького художника Дениса Мельника. Вона зроблена у вигляді хлопчика з кінокамерою.Ця статуетка є символічною, адже знаменує молодість фестивалю та бажання розвивати і популяризувати національне кіно.

Для участі у конкурсній програмі кінофестивалю надійшло 170 робіт. З них відібрали 29  та є ще одна кінострічка, яка йде поза конкурсом. Програму зробили так, щоб вона була цікавою для усіх. Роботи режисерів змагатимуться за нагороди у трьох номінаціях꞉ повнометражний фільм (5 кінострічок), короткометражний фільм (16 кінострічок) та  фільми, зняті у Хмельницькій області ( 9).

Також під час кінофестивалю проведуть допремꞌєрний показ фільму «Чому я живий» режисера Віллена Новака. Цей фільм є наймасштабнішим, який зняла Одеська кіностудія за мотивами «Тепер я турок, не козак». Також на фестивалі вперше покажуть альманах «За вікном: Українські історії». Це історії режисерів Сергія Пудіча, Ігоря Даровського, Віктора Бутока, Євгена Кия, Катерини Оникійчук, Володимира Нагорного, Ганни Яровенко. Унікальність фільму в тому, що зйомки відбулися у 7 містах України у розпал пандемії коронавірусу. Тому знімати фільм довелося повністю через вікно.

Інші фільми, продемонстровані під час кінофестивалю будуть  не менш цікавими та захоплююючими для широкої аудиторії глядачів.

Усіх переможців нагородять дипломами та грошовими винагородами. За найкращий повнометражний фільм розмір нагороди становитиме 30 тисяч гривень, за короткометражний −15 тис. грн,і за фільм, знятий на території Хмельниччини – 10 тисяч гривень. Крім того, присуджуватимуть Гран Прі. Його визначатимуть глядачі. Сума винагороди поки невідома.

" " " "