На Хмельниччині трохи спаде напруга із закупівлею інсуліну: гроші пішли в райони

Держава не квапиться виконувати свої функції щодо фінансування ліків для діабетиків

869

Чотири райони нашої області –  Славутський, Дунаєвецький, Ізяславський  і Теофіпольський, а також місто Нетішин одержать гроші для закупівлі інсуліну з обласного бюджету, повідомляє медіа-ресурс “Є”.

Інсулінова “прірва” виникла саме в цих адміністративних одиницях через те, що вони, сподіваючись на державу, не заклали грошей на ці потреби у свої бюджети. Держава й справді із 2017 року взяла на себе обов’язок щодо забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном. Проте надходження з державної казни починаються аж наприкінці року, а ліки потрібні хворим усі 12 місяців на рік.

Дивіться також: Більше ніж 7 тисяч аптек в Україні беруть участь у програмі «Доступні ліки»

Уторік багато міст і районів потрапили в “інсулінову” халепу, поклавши надії на державу та не отримавши субвенцій вчасно. Тому у своїх місцевих бюджетах на 2019 рік більшість передбачили цю проблему і заклали витрати на закупівлю інсуліну, які згодом, наприкінці року, мають компенсуватися за рахунок надходження державних субвенцій.

Так вчинили, наприклад, у містах Хмельницькому, Кам’янці-Подільському і в деяких районах області. Проте в окремих районах ці витрати не були закладені. Через це й виникла така ситуація. Грошей у місцевій казні немає, аптеки в борг не хочуть давати, а у багатьох людей просто немає грошей на ліки.

Врятувати ситуацію вирішили розпорядники обласного бюджету. Депутати виділили з обласної казни 643 600 гривень для закупівлі інсуліну чотирьом районам та місту Нетішин.

" " " "