Унікальна колекція у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії .

963

Більше п’яти тисяч геральдичних знаків нині зберігається у музеї, що у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії. Аналогів йому в Україні немає. В той самий час це і своєрідна творча лабораторія для студентів – мистецтвознавців. Тут вже встигли провести кілька Всеукраїнських зльотів геральдистів.

Дмитро Михайловський – студент гуманітарно-педагогічної академії, цікавиться геральдикою. Хлопець вже протягом довгого часу збирає гербові знаки пов’язані з історією Хмельницького. В його колекції серед двохсот екземплярів, є й досить рідкісні. Хлопець каже сьогодні дуже важко знаходити старі, автентичні знаки.

Нині у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії працює музей геральдики, аналогів якому в Україні немає. Тут розміщено близько 5 тисяч гербових знаків. Це своєрідна творча лабораторія для студентів – мистецтвознавців. Ідейний натхненник та власник величезної колекції гербових знаків Валентин Ільїнський. Він доцент тутешньої кафедри зарубіжної літератури та культурології, ще й очолює обласне відділення Українського геральдичного товариства. До слова, в дореволюційні часи минулого сторіччя геральдика викладалася студентам, як обов’язкова гуманітарна дисципліна.

Ваплентин Ільїнський займається ще й створенням авторських гербів. Виготовлені ним гербові знаки також розміщені у музеї – їх тут більше сорока. За словами майстра є певні традиції та правила під час такої клопіткої роботи.

Працює музей геральдики з 2012 року. Тут вже встигли провести два зльоти українських знавців гербових знаків. Неабияку цікавість викликає захоплення геральдикою і місцевих студентів.

 

 

 

" " " "