Іноземцям потрібно заборонити купувати землю перші 3-5 років після зняття мораторію – Сергій Лабазюк

Відкриття ринку землі посприяє економічному зростанню України, однак іноземцям на перші 3-5 років після зняття мораторію потрібно заборонити купувати землю.

1065

Про це заявив позафракційний народний депутат, член комітету з аграрної політики і земельних відносин Сергій Лабазюк в ефірі ТРК «Рада».

Він нагадав, що дискусія про створення ринку землі точиться у Верховній Раді вже майже 20 років.

«Існують дві полярні позиції щодо цього питання: одні говорять, що ринок землі ще не можна запускати, інші говорять, що вже потрібно. Моя позиція: ринок землі потрібно  запускати», – каже нардеп.

Водночас він виступив категорично проти продажу землі іноземцям. «Єдина умова, яка досить болюча сьогодні – пускати на український ринок іноземців чи ні? Тут я категорично скажу «ні», – наголосив Лабазюк.

Він пояснив свою позицію тим, що українці та іноземні інвестори знаходяться у нерівних умовах.

«Сьогодні 22-24% ставки по кредитах в Україні  і 3% – по кредитах у Європі. У іноземців є запас ресурсів, є доступ до дешевших ресурсів. Ми українцям не дамо можливості стати власниками своєї землі», – вважає політик.

Разом з тим Лабазюк вважає, що ринок землі посприяє розвитку економіки і дасть можливість залучити додаткові інвестиції в нашу державу, в агропромисловий комплекс.

«Тоді можна буде розробити механізм об’єктивної оцінки землі, дати чіткі правила, хто має можливість обробляти землю, яким чином – тоді можна приймати закон про ринок землі. В іншому випадку – це досить ризикований проект», – вважає він.

«Але на перших 3-5 років мінімум треба ввести заборону для іноземців купувати землю, дати можливість українцям це зробити!», – підкреслив Лабазюк.

Дивіться також: Ринок землі відкриють з 1 жовтня 2020 року

Нагадаємо, мораторій на продаж земель сільгосппризначення був введений у 2001 році, а з 2002-го заборона почала діяти як тимчасовий захід – для створення інфраструктури ринку землі. Відтоді його щорічно продовжують. Останнього разу закон про продовження мораторію підписав п’ятий президент (2014-2019) Петро Порошенко в лютому-2019 (документ діє до лютого 2020 року).

Президент Володимир Зеленський анонсував, що ринок землі в Україні буде створено найближчим часом.

" " " "