Суд підтвердив повноваження Віолети Лабазюк бути головою Хмельницької облради

1731

Сьомий апеляційний адміністративний суд підтвердив повноваження Віолети Лабазюк обіймати посаду голови Хмельницької обласної ради, про що свідчить постанова суду від 16 березня.

Так, у Вінницькому суді депутат Хмельницької облради Оксана Бочкарьова від «Слуги народи» оскаржувала рішення Хмельницького  окружного адміністративного суду від 14 січня року.

Зокрема, позивачка просила визнати незаконним та скасувати рішення лічильної комісії про визнання дійсним бюлетеня з виборів голови Хмельницької облради від 7 грудня 2020 року,  й визнати незаконним та скасувати рішення лічильної комісії про встановлення результатів голосування з виборів голови Хмельницької обласної ради 7 грудня 2020 року; визнати незаконним та скасувати рішення першої сесії облради восьмого скликання №4-1/2020 «Про обрання голови Хмельницької обласної ради» Віолети Лабазюк.

Крім цього, суд зіслався на рішення Європейського суду з прав людини від «Давидов та інші проти Росії», де йшлося про те, що вільні вибори повинні розглядатися як індивідуальне право і позитивне зобов`язання держави, що включає ряд гарантій, починаючи з права виборців вільно висловлювати свою думку і закінчуючи ретельним регулюванням процесу встановлення, обробки і оголошення результатів голосування.

Врачувуюче це, Апеляційний судви рішив, що норми регламенту Хмельницької обласної ради не можуть перешкоджати або обмежувати реалізацію приписів Закону «Про місцеве самоврядування» та Закону «Про статус депутатів місцевих рад» у частині реалізації депутатами своїх прав та обов`язків.

Таким чином, за рішенням суду Віолета Лабазюк отримала посаду голови Хмельницької обласної ради згідно чинного законодавства.

" " " "