Понад 7 мільярдів гривень отримали спеціалізовані медичні заклади західного регіону з НСЗУ від початку квітня

789

Понад 7 мільярдів гривень отримали спеціалізовані медичні заклади західного регіону з НСЗУ від початку квітня. Лідерами серед освоєння коштів є Львівська та Івано-Франківська області. Керівники лікарень такою системою фінансування задоволенні.  Відтепер саме вони вирішують – куди спрямовувати кошти.

Переваги та недоопрацювання медичної реформи. У Західному міжрегіональному  департаменті національної служби здоров’я України підвели підсумки роботи медичних закладів  за останні п’ять місяців. Департамент опікується лікарнями з восьми областей. Сюди входить і Хмельниччина.

Зміни, які наразі є  у медицині, відбуваються в першу чергу в інтересах пацієнта,  додає директорка департаменту комунікацій національної служби здоров’я України Тетяна Бойко. Реформа дозволила обирати пацієнту медичний заклад та лікаря на власний розсуд. Відтепер вже й на вторинній ланці не має прив’язки до приписки та місця проживання. А кожен з нас отримає пакет гарантованих безкоштовних послуг.

До слова, в рамках програми реімбурсаціїнайбільше коштів отримала Львівська область – понад 78 мільйонів гривень. Лідирує вона і за сумою виплат за надані послуги. Загалом заклади охорони здоров’я Львівщини отримали  близько двох мільярдів. Як говорить директор Стрийської центральної районної лікарні Олексій Ігнатов, зміна системи фінансування  – справжній прорив у медичній галузі. Відтепер сам заклад розпоряджається коштами,  відповідно самостійно вирішує на що їх спрямувати в першу чергу. Відтак за цей період у лікарні суттєво оновили матеріально-технічну базу.

Близько двохсот закладів, які входять до Західного департаменту, отримують кошти так званим авансом. Адже  всі вимоги,  які ставить перед ними НСЗУ, вони так і не виконали. Однак залишити їх без фінансування – означає залишити  людей без надання належної медичної допомоги.

Значну частину коштів у НСЗУ виділяють і на боротьбу з COVID-19.

Однак, отримати безкоштовну медичну допомогу можна лише за електронним направленням від сімейного лікаря. Лідером серед електронних  медичних записів та направлень знову ж таки є Львівська область. Однак, у деяких випадках, таки зробили виключення.

Єдиний вид послуг, який не потребує ні декларацій ні електронного направлення – екстрена допомога. Її вам нададуть у будь якому випадку. Окрім того, з наступного року планують запровадити ще один пакет послуг, для лікування хворих на туберкульоз та розширити програму «Доступні ліки».

" " " "